Pelagiskt spinnfiske efter gädda

 

Då var det dags, nästan hela PRO Teamet hade samlats för en satsning i en klarvattens sjö som innehåller riktigt grova och starka gäddor. Jag själv har inte provat detta fiske innan så det skulle bli väldigt intressant och lärorikt. Sjön vi fiskar i är väldigt djup och innehåller inte mycket växtlighet så gäddan jagar pelagiskt, de vill säga att vi inte fiskade grundare än  10 meter. Det är ett väldigt stort prov på sin uthållighet som fiskare då det kan gå många timmar mellan huggen.

När väl hugget kommer så är det i hästväg, gäddorna kommer med sån fart för att överraska sitt byte då de inte har växtlighet eller annat att gömma sig i under sin jakt.

Vi fiskar med stora gummibeten/jiggar, swimbaits som är lätta att tynga ner. Tänkte visa med bilder hur jag gör en väldigt enkel rigg till mitt gummi.

Verktyg och prylar du behöver-

Verktyg och prylar du behöver

IMGP2849

Så riggar jag den främre kroken, många gånger så sitter gäddan där då de hugger mot huvudet.

Så riggar jag den främre kroken, många gånger så sitter gäddan där då de hugger mot huvudet.

Det bakre tacklet.

Det bakre tacklet.

Det är en väldigt enkel riggning av gummit. Det finns många olika varianter men de här funkar för mig.

Det är en väldigt enkel riggning av gummit. Det finns många olika varianter men de här funkar för mig. OBS glöm inte att sätta en klick lim på jiggskallen så den inte vandrar ut.

Tillbaka till vårat fiske! Första dagen fiskade vi av platser i sjön som har gett stor fisk för många men Kristian har bara ett hugg på hela förmiddagen. Vi gör en förflyttning och jag drar snabbt två hyfsade gäddor och blir förvånad av vilken kraft gäddorna i sjön besitter.

4-5kg gädda som böjer mitt spö som är klassat till 250gr ordentligt! Härligt :)

4-5kg gädda som böjer mitt spö som är klassat till 250gr ordentligt! Härligt :)

Gött!

Gött!

Vi fiskar vidare och just innan lunch så drar jag iväg ett kast över 17m och medans jiggen simmar ner på rätt djup så smäller det till nått ofattbart i spöt…men jag blir så paff och hinner inte sätta i något mothugg, jiggen är nästan av när jag kollar in den…hur stor var den?!

Det blir inget mer dag 1 men vi njuter av solnedgången.

IMGP2806RIMG0507

Ny dag och vi bestämmer oss för att köra på platsen där vi haft mest aktivitet förra dagen. Josef och Jonas kör i den andra båten och det ekar över hela sjön när Josef skriker ut sin besvikelse över en tappad stor fisk. Kristian drar en fin gädda också sen är det dött. 12088088_10206323175976913_8433098560980762782_nInnan lunch så testar vi ett nytt ställe och jag testar köra med ett klassikt Kuusamo skeddrag som jag jiggar hem längs med botten och har ett riktigt fint hugg men lyckas inte kroka. Kristan säger nu tar vi ett sista kast innan lunch, Kristian hinner inte mer än ta några vevtag innan han utbrister ”stor fisk” jag hinner gå bak och greppa håven men då kliver gäddan av. Besvikelsen är stor men det är så fiske är, toppar och dalar.

Vi åker i land tänder grillen och laddar på med ny energi och jag hoppar in i Jonas båt då Kristian måste avbryta. Nu bestämmer vi oss för att nöta på platsen där Kristian tappade sin fina, just innan skymning smäller det på Jonas spö och allt nötande och misströstande är som bortblåst.

Vacker täckning på den gäddan.

Vacker täckning på den gäddan.

Det blir eftermiddagens enda fisk. På kvällen bestämmer vi oss för att lägga sista dagen som vi bara skulle fiska fram till kl10:00 i samma område som vi avslutade sista kvällen på.

När vi kommer ut på sjön märker vi att det är väldigt stor aktivitet på betesfisk och det känns riktigt hett. De tar bara 5min så smäller det till i Josefs spö! Jag drar iväg ett kast medans Josef krokar lös, känner ett pet och tar ett par snabba vevtag och gör ett spinnstopp PANG vilket hugg! Känner på fiskens huvudskakningar att den är bättre, kan de till och med vara ett nytt personbästa? Pulsen stiger och adrenalinet börjar smått göra en skakig i benen, Jonas gör en skicklig dubbelhåvning. Blev inget nytt personbästa men vilket dubbelhugg.

Ibland ser man glad ut ;)

Ibland ser man glad ut ;)

IMGP2844

IMGP2843

Vi fick bäst på en McPike i färgen Blue/Pearl riggad med en 30gr skalle och gryningen gav största fiskarna. Det som kan vara bra och något som jag kommer ta med mig hem är att prova fiska djupare i mina hemmavatten, de kommer inte ge något mängdfiske men nä det hugger är de chans på riktigt stort!

Sen styrde vi skutan hemåt!

IMGP2823

Måste även bjuda på denna härliga bild.

Måste även bjuda på denna härliga bild.

Tack Kristian, Jonas och Josef för en härlig resa!

Med vänlig hälsning Joel Pilot

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *